Absència – Miquel Martí i Pol

Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929 – Vic, 2003)
Preparo, a corre cuita, el meu petit i singular homenatge al poeta, després que – i gràcies a la xarxa-, m’assabenti de l’homenatge que se li vol fer en aquests 10 anys d’absència.
Recullo els llibres que tinc del poeta, pocs, i tots d’una mateixa època.
Fullejo. Rellegeixo. I trio.  
Seduïda, com altres vegades, pels versos que encapçalen Els llibres de l’Escopíde poesia, decideixo que la meva tria serà d’aquest recull de poesies,  Els bells camins de l’any 1988.
No sóc jo
qui creix, sinó el desig
de sobreviure:
i un cop ja buit de mots
resto expectant
i se m’adorm el temps
a la mirada.
Copio el sisè poema.

Absència


És bo tenir sempre a punt el recurs

d’un mot que empleni el buit de tu, per fer-ne

la pertinent cuirassa que em preservi

del malson de l’enyor i la tristesa.

Aleshores te’m fas present en cada

vers que escric, i quan, sol, me’l repeteixo,

no hi ha distància entre el teu cos i el meu,

units per sempre més en el poema.
No és gaire conegut però és la meva tria.

I la tria em porta a la doble coincidència. Homenatge a l’absència del poeta amb un poema titulat Absència, amb un llibre que, precisament, fou premiat amb el Premi Salvador Espriu l’any 1987 per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. I és l’Espriu un dels autors que aquest any es celebra el centenari del seu naixement igual que de l’Amat-Piniella o la Joana Raspall..
Rellegeixo. Gaudeixo i redescobreixo.

Enllaço dos articles, un parla del poeta aquí i l’altre aquí d’alguns dels homenatges que podreu trobar a la xarxa.

En Jaume des del seu blog Un xic d’aquí i d’allà ens ofereix trossets d’en Martí i Pol en els tastets i reculls de poemes que ens fa arribar tot sovint al llarg d’aquest any.

http://quaderndemots.blogspot.com/feeds/posts/default

18 thoughts on “Absència – Miquel Martí i Pol

 1. CarmeNo Gravatar

  Jo sí que el trobo conegut, aquest poema… 😉 l’he llegit un munt de cops i m’encanta.

  Afegeixo una informació que tinc per si a algú li fa gràcia afegir-s’hi:

  Un dels actes importants d’aquest aniversari és el que ha organitzat l’Ajuntament de

  Barcelona. El proper dissabte 16 de novembre a la una del migdia, s’inauguraran uns

  jardins el quals portaran el nom de Miquel Martí i Pol.

  Aquest jardins estan situats a la cruïlla del Carrer Roc Boronat amb el carrer de

  Tànger. L’acte serà el dissabte dia 16 de novembre, a les 13h i estarà presidit per

  l’Alcalde de Barcelona.

  Respon
 2. BruixetaNo Gravatar

  Jo també reconec el poema… però avui les absències en fan massa malt… ( la bruixeta a vegades no calcula l’abast del que escriu i quant ho rellegeix passa el que passa)

  Respon
 3. Mónica-serendipiaNo Gravatar

  Doncs m’afegeixo al sentit homenatge que se li fa a Miquel Martí i Pol en aquests 10 anys d’absència, aviat publicaré al bloc una petita entrada recordatori amb un dels poemes que més m’agraden d’ell. És un dels meus poetes preferits de tots els temps, i curiosament m’ha fet companyia en alguns dels esdeveniments més importants de la meva vida. Gràcies de tot cor, poeta, i gràcies Quadern de mots per fer-nos recordatori.

  Respon
 4. Jordi ViaNo Gravatar

  Absència és un dels meus poemes favorits.
  Vaig viure part de la meva infantesa a Roda de Ter. Vaig estudiar al Col·legi Verge del Sòl del Pont, que està just davant d’on va viure uns anys el poeta del poble. Un dia, tres o quatre nens (teníem deu anys), vam anar a buscar unes flors i sense pensar-ho vam trucar a casa seva. Ens va obrir la seva dona i ens va fer passar. El somriure d’en Miquel al veure’ns no l’oblidaré mai. Els seus poemes els he llegit amb més cura quan ja he sigut un home adult, i tot, per culpa d’aquell somriure. Potser tota la meva estima als llibres prové d’aquella època, i no només els professors en són responsables.
  Petons

  Respon
 5. Olga XirinacsNo Gravatar

  És un dels poetes a qui s’han dedicat més pàgines literàries de tots els temps i des dels seus inicis, i això té el seu rendiment. És lògic doncs que l’absència es noti, però penso que el seu públic mai no deixarà la seva memòria en blanc.
  M’agrada com encapçales amb negreta el programa del teu post, ben eficaç.
  Salut sempre.

  Respon
 6. Yossi BarzilaiNo Gravatar

  Es un peoma precioso, no conocía al autor pero buscaré. Me parece buena opción leer poesía incluso en idiomas que no se dominan del todo. Puede ser más difícil pero los textos son también más cortos y no hay extenuación. Me encanta esa partícula ne en catalán como la del francés “en”. Una abraçada 🙂

  Respon
 7. M. RoserNo Gravatar

  Preciós poema, Carme , jo sí que l’havia llegit…
  Vaig tenir l’honor de conèixer personalment en Miquel, quan ja estava força tocat per la malaltia. A casa seva, a Roda de Ter el vaig entrevistar per la radio, però com que ja li costava parlar, les respostes les va escriure i foren llegides per la seva esposa, la Montserrat. Al final, però, va dir unes paraules de salutació. Tinc el programa transcrit del casset a l’ordinador, i aviat el posaré al blog…
  Petonets, Carme.

  Respon
 8. TizireNo Gravatar

  Muy buen homenaje; no conocía al autor pero me parece que tu entrada ha estado a la altura. Los poemas elegidos me han calado, y eso que soy un poco dura de pelar con la poesía. Gracias. 1beso!

  Respon
 9. Carmen ForjánNo Gravatar

  Tu pequeño, precioso y emotivo homenaje al poeta. Gracias por traerlo hasta aquí, Carme. Desconocía a este poeta…
  Un petó.
  He copiado y llevado al traductor de Google; sigo con el problema pero he comprobado que es cosa de mi ordenador…

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top