La indiana

Nascuda a mitjans del segle XIX i filla d’una rica família francesa, la Claire fuig amb un temporer català a Castelló de Farfanya, d’on és ell, un poble rural que la refusa i on mai s’hi trobarà a gust. Al cap d’uns anys de penúries, decideix marxar a Cuba a la recerca de fortuna. Allà coneixerà un ric indià que li oferirà protecció i amor, però les coses es començaran a complicar i la Claire se les haurà de manegar per fugir de nou de la pobresa.

quadern-de-mots-la-indianaLa indiana és una novel•la història que ens mostra el tombant del segle XIX a través de la vida de la Claire Pourpiere, una dona valenta i agosarada que decidirà fer les Amèriques per mirar de fer fortuna. En aquesta novel•la Roser Burgués recrea la vida de la seva besàvia, aquesta dona intel•ligent i avançada al seu temps que, amb una visió pragmàtica de la vida i amb un esperit agosarat i temerari, decideix aventurar-se a creuar l’oceà per alliberar a la família de la misèria. Sense amagar, però, la necessitat personal que té d’alimentar, també, les inquietuds intel•lectuals que ara, des del petit poble de Castelló de Farfanya on viu amb els seus, no pot ni acariciar.

La novel•la comença l’any 1935, amb l’entrada de les tropes franquistes a Castelló de Farfanya, on viu en Miquel, el fill de Claire Pourpiere. Un Toulouse-Lautrec és l’únic record que li queda de la mare i, sense saber-ne el valor real, en Miquel mirarà de protegir-lo com un tresor. Un quadre que té un gran valor sentimental, és el record, el lligam que li queda d’una relació mare-fill que es va trencar en el moment en que la Claire Pourpiere va decidir marxar de casa per a convertir-se en la indiana. En capítols curts i amb un narrador omniscient anirem resseguint de manera lineal en el temps, entre 1880 a 1914, la singular vida de la Claire Pourpiere en aquest tombar de segle revoltat i apassionant com la mateixa història de la seva protagonista.

I així, la novel•la que pretén ser un homenatge a la besàvia de l’autora esdevé també un repàs històrics dels esdeveniments del seu temps; la misèria provocada per la fil•loxera, la crida dels Quintos per anar a la guerra contra Marroc, la Setmana Tràgica, la mateixa pèrdua de Cuba o l’alegria per la Cuba alliberada. La indiana, un cop superats els primers entrebancs a Cuba esdevindrà una dona encara més forta, amb un gran pes social i econòmic i dedicarà tota la seva vida a donar als seus, malgrat la distància, el que necessitin per tirar endavant. I ella, malgrat totes les pèrdues emocionals a les que s’ha vist sotmesa, aconseguirà mantenir l’equilibri d’una existència solitària gràcies a la rica vida intel•lectual i social de la que pot gaudir, tant a Cuba com quan fa estades a Barcelona. Una vida en molts aspectes rica, però, mancada del caliu familiar que en el fos sempre ha necessitat. En alguna ocasió el relat manté uns buits o silencis no del tot explicats, aspectes o accions personals de Claire envoltats de fredor i distància envers a qui estima, i el lector no sap si atribuir-los directament al personatge real o a la ficció novel•lada, silencis que contribueixen, encara més, a perfilar aquesta singular dona.

Si la novel·la només fos ficció, sorprendria el fet d’haver escollit una dona com a indiana, però al tractar-se d’un personatge real, la sorpresa encara és més evident. Quan ens venen a la memòria els indians, els aventurers que varen anar a fer les Amèriques en busca d’oportunitats, sempre pensem en homes que tornen amb diners, prestigi i honors, els constructors de les famoses residències a la costa. En canvi, en el cas de Claire Pourpiere, pel sol fet de ser dona no se li perdonarà mai que abandonés la família amb dos nens petits, encara que amb la seva marxa contribuís al benestar familiar i al del poble. En aquest sentit, La indiana, reivindica l’empenta,  força i visió pragmàtica que fa que una dona, i més en aquell temps, sigui capaç de conduir amb plena llibertat la seva vida, fugint del tots els tòpics d’una mare de família.

Segurament, la personalitat de la Claire ve determinada per l’ambient intel·lectual i culte de la seva infància a Albí, França, factor que li obrí la ment en tots els aspectes i li va facilitat el valor necessari primer,  per marxar de casa per amor i anar a viure al petit poble de la Noguera, Castelló de Farfanya, i després, per creuar l’oceà en busca de fortuna, per acabar convertint-se en la dona influent i alliberada que fou. Una bona lectura que ens ofereix una visió peculiar de l’època.

La indiana ha estat finalista del premi Gregal de Novel•la Històrica 2014, al Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2015 i al Premi Josep Pla 2015.

Roser Burgués va crear i difondre el programa educatiu de les Magilletres que TV3 va emetre fa temps.

 

El llibre: La indiana, 2015 pàg. 162
Autor: Roser Burgués
Editorial: Editorial Gregal

×

3 thoughts on “La indiana

  1. bruixetaNo Gravatar

    És d’aquestes històries que m’enganxaríem de ben segur. No el descarto, però en tinc masses de pendents, hauren de buidar una mica la llista 😉

    Respon
  2. BotikaNo Gravatar

    Uff, em passa una mica com la Bruixeta, la llista de llibres per llegir no s’acaba mai, almenys aquest és curt i basat en fets reals.

    Respon
  3. LluísNo Gravatar

    L’he llegit en un dia de platja. M’ha agradat i trobo que repassa de forma amena fets puntals de les acaballes del segle xix i principis del xx Mentre es desenvolupa la història. El comences i l’acabes. Bé

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top