Literatura catalana: des d’ahir, des de fa tres-cents anys a avui, després de tres-cents anys.

 

La cadena ve de Bruixes a la cuina

Blog-via cap a la independència

Si heu arribat a aquest apunt enllaçats per la cadena de blogs per la independència sigueu benvinguts. Llegiu i seguiu la cadena.

Si heu arribat directament al Quadern de mots, sigueu benvingut com sempre. Aquest cop us convido, també, a llegir i passejar per la cadena de blogs per la independència. 
Volia preparar un post dedicat a la literatura catalana de fa 300 anys. Ahir, fa tres-cents anys, l’actualitat política i social va marcar l’agenda literària d’una manera quasi exclusiva. Avui, passats tres-cents anys, l’agenda literària s’ha àmpliament enormement però en molts aspectes, no només els exclusivament literaris, encara està marcada per l’actualitat política i social. 

D’ahir, de fa tres-cents anys
Recupero trossets del volum 4 de la Història de la literatura catalana d’en M. De Riquer – A. Comas de l’apartat que fa referència a la literatura sobre fets històrics del primer quart del segle XVIII. Ens diuen els autors, “Un esdeveniment com la guerra de Successió, amb tanta càrrega d’heroisme i d’apassionament, havia d’esclatar per força en una abundosa literatura propagandística i patriòtica. Literatura en prosa i en vers, en català i en castellà, a favor de l’Arxiduc o a favor de Felip V.”
Dos petits fragments de versos on la ironia s’encarrega de donar el to. Primer un rodolí valencià, que il·lustrava el graval d’un home despullat:
Carlos Tres i Felip Cinc
M’han deixat ab lo que tinc.
O les dècimes que comencen: 
Quan Carlos Segon morí
Luego entrà Felip Borbó
No per tenir més raó,
Sinó per ser més vesí…
Ja en prosa cal destacar  

El Despertador de Catalunya

Aquests petits llibrets o fulletons són de caire polític i varen ser editats al 1713, cap al final de la guerra de Successió. La seva finalitat era la de mantenir l’ànim dels catalans i explicar tota la doctrina jurídica que sostenia l’actitud dels catalans en prendre la decisió de continuar la lluita, combatre els desànims i la propaganda borbònica. “Tots els escrits venien avalats amb contínues cites i exemples històrics i de la constitució de Catalunya, de la Bíblia i d’autoritzats pensadors i filòsofs.”

“Despertau-vos! despertau-vos, Catalans adormits! Despertau-vos a les vives veus d’aquest zelós Despertador… Puix teniu qui amb clara llum vos ilumina, no sepulteu la vostra honra, les vostres lleis i la llibertat de vostra pàtria estimada en la negra obscuritat d’una perpètua i deplorable esclavitud. Obriu lus ulls a la llum d’aquest Despertador, abans que es quedin totalment cegus en els fosques tenebres de qui desitja veure-us gemegar en la dura i vergonyosa esclavitud…”

D’avui, després de tres-cents anys
Un munt d’escriptor que aposten per la seva llengua. 
Un munt de bons traductors que ens acosten la literatura del món. 
Un munt d’editors que aposten per la qualitat de la literatura catalana i per la literatura en català. 
Un munt de biblioteques i llibreries amb clubs de lectura engrescadors. 
Un munt de lectors que volen llegir en la seva llengua. 
Un munt de lectors de fora que desconeixen la literatura de casa per falta de traducció i exportació.
Un munt de bons llibres per llegir i gaudir
Un munt de…  
Som un país amb una literatura de qualitat. 
I ho som avui, després dels entrebancs que hem anat trobant al llarg de tres-cents anys.

… la cadena segueix cap a La línia de Wallace


Bona diada!!!

http://quaderndemots.blogspot.com/feeds/posts/default

41 thoughts on “Literatura catalana: des d’ahir, des de fa tres-cents anys a avui, després de tres-cents anys.

 1. TizireNo Gravatar

  Sí que hay buenísima literatura en Cataluña, aunque yo sólo la conozco por sus traducciones… Con dos días de adelanto, te deseo una feliz Diada. 1beso!

  Respon
 2. Mónica-serendipiaNo Gravatar

  Doncs, bona Diada, Quadern de Mots. Què maca la cadena de blogs, la seguiré tota intrigada. Què mític El Despertador!! Quins records de la facultat d’Història. Una abraçada!!

  Respon
 3. Aprendiz de muchoNo Gravatar

  Jo he arribat al Quadern, però sobretot perquè al meu blog canta (quasi els segadors) la teva estelada.
  Bona diada.
  Ara mirarè de continuar la cadena i em passo a votar-te.
  Una abraçada

  Respon
 4. XeXuNo Gravatar

  A diferència del que expliquen a ‘L’últim home que parlava català’, jo també penso que tenim una literatura de molta qualitat, fa uns anys que he començat a llegir sovint autors catalans i val la pena! I també tenim molt bons traductors que ens acosten la literatura universal, és fantàstic!

  Respon
 5. M. RoserNo Gravatar

  Hola Carme, gràcies per aquest post d’investigació i per aquestes troballes en forma de petites ironies, que m’han fet molta gràcia. I tenim bona literatura, perquè tenim bons escriptors…

  Petonets i molt bona diada.

  Respon
 6. El porquetNo Gravatar

  Bona Diada, bona Via Catalana, i bona, boníssima, literatura que tenim a ca nostra. Una baula més d’aquesta cadena que ens empeny cap endavant!

  Respon
 7. Yossi BarzilaiNo Gravatar

  Yo he llegado directamente al Quadern de mots, tocas además un tema polémico ahora mismo aunque siempre has revelado tu posicionamiento al respecto. No es el lugar para discutir el tema, yo parto de la base de que todo el mundo tiene el derecho a ser lo que quiere ser ( es más, creo que es el más fundamental de los derechos) y de estar donde quiera estar. Otra cosa ya son los entresijos políticos. La calidad de la literatura catalana es indicutible, el trabajo de las editoriales verdaderamente envidiable, yo, como lingüista he encontrado una que se dedica a este campo y que es absolutamente magnífica. En cuanto a la diada, decir que me gustaría estar allí, me conformaré con leer a Cabré :), he sido muy feliz en tu tierra y os tengo un inmenso cariño aunque eso ya lo sabes. Et desitjo una molt bona diada, una abraçada 🙂

  Respon
 8. joan gasullNo Gravatar

  som-hi tots enllaçats, virtual i en directe…..que no ens vulguin fer creure que no en som capaços perquè els hi farem veure que si.
  Bon apunt per una bona causa.

  Respon
 9. Violant d'AtarcaNo Gravatar

  Oi que la història de la nostra nació és plena d’èpica? Llàstima que les dictadures que hem patit, la llei del silenci ja en temps anomenat “democràtic” i altres dissorts pròpies dels països colonitzats no ens hagin permès de donar a conèixer la lluita valenta i constant del nostre poble envers la tirania. Fixeu-vos si se’n podrien fer de pel·lícules, sèries, dibuixos animats, contes, etc, relacionats amb les nostres vivències. Bé, ara sembla que ja ens comencem a desacomplexar a l’hora de presentar iniciatives culturals en relació amb el tema… però ha calgut despertar la memòria que, amb violència física i psicològica, havien aconseguit espaordir…
  Feliç reivindicatiu 11 de setembre!!
  Una abraçada!

  Respon
 10. teresa DuchNo Gravatar

  Bona entrada Quadern de Mots, parlant de la literatura catalana del començament d’una època que ara acabem, n’estic convençuda. Està donant molt de joc la cadena de blogs, demà també ho farà la cadena humana. Bona diada!!!

  Respon
 11. mientrasleoNo Gravatar

  Es un gran post y mira, yo tengo que agradecerte un montón de títulos de literatura catalana que he conocido y leído gracias a ti.

  Besos

  Respon
 12. sargantanaNo Gravatar

  m’ha semblat un post molt interesant, com m’ho sembla tot el teu blog

  i t’agraiexo la teva particpacio i el anim amb que ho fas, ets a tots els blogs que visito fent el teu comentari..moltes gracies

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top