Hora: 19:30 (ha començat puntual).
Estava programada pel 29/03, però es va haver d’ajornar al coincidir amb el dia de la vaga general. La xerrada ha durat una hora, on l’Assumpta, amb un guió molt ben estudiat, ens ha fet un repàs d’alguns aspectes del llibre La Maternitat d’Elna.
Exili: la generació tapada que va viure solapada entre dues guerres, la del 36 i la del 39.
Gent petita: tota la gent anònima que sens dubte varen formar part d’un trosset d’història oblidada. La memòria de la qual és imprescindible per entendre la Història en majúscules.
Memòria oral: la recerca en cafès, geriàtrics, clíniques, de tota la gent petita que té moltes coses per explicar perquè no podem oblidar que, només els homes i dones ara ja grans, ens poden ajudar a entendre el nostre passat.
Fa mal: el record, la memòria, la por, la lluita, el dolor, la mort, el passat fa mal.
Barça: un punt d’inflexió, un dels elements de distensió que obre les portes als avis per entrar en el seus records i ajudar-los a confiar i obrir-se a l’interlocutora, l’Assumpta.
Eines: una gravadora, paciència, molta paciència i, aprendre a jugar al dòmino, don Remigio, set i mig, botifarra… per apropar-se als avis i poder ser ben rebuda. Imprescindible perquè hi hagi connexió.
Plorar: quan els sentiments surten a flor de pell, quan recordar i també escoltar és dolorós, fa mal.
Caixa de sabates: o qualsevol caixa similar. Utensili valuosíssim on els avis encara guarden els seus tresors, fotos, papers, xiulets… tota la seva memòria personal.
Estirar el fil: procés lent i dolorós que l’Assumpta fa amb tota la subtilesa del món perquè els avis tinguin el valor i l’ànim de parlar.
Maleta: objecte massa petit on s’ha de posar tot el que et vols endur. Esdevé en poc temps un objecte innecessari, dolorós, quan es converteix en l’estri de fer-se preguntes com; què posar?, què necessito?, Per què he de marxar? Què passarà amb tot el que deixo? Què he fet?
Camí marcat: és el camí de l’exili, on, a costat i costat es troben els objectes i la gent que no pot continuar caminant.
Silenci dels vençuts: el so mut de la gent que camina cap a l’exili.
Allez-allez: el primer que varen sentir en francés. Allez-allez: passa, tira, espavila, calla… “els crits d’adusts gendarmes que empenyien la gent cap al seu camp com qui es treu una nosa”.
Senyoreta Elisabet: la persona que ho dóna tot a canvi de res, la dona que ajuda a sobreviure dignament, la llum dins la foscor. L’ordre, la disciplina, l’amor i la tendresa.
Dignitat: l’únic que els hi queda als exiliats un cop ho han perdut tot.
Xiulet: instrument fet amb canyes que servia a les noies per avisar a les mares que corrien perill de violació per parts dels qui les vigilaven. L’Assumpta en troba alguns en les caixes de sabates d’algunes dones que van estar als camps d’Argelers.
Dolor mut: quan el dolor és tan gran, emmudeix.
Elna: el nom prové d’Elena. A Catalunya hi ha unes 192 nenes i unes 5 a punt de néixer que se’n diuen o es diran com a símbol de vida, en record a la Maternitat d’Elna. A Catalunya també hi ha guarderies i places amb el nom d’Elna o Maternitat d’Elna, no vaig apuntar quantes, no més d’una desena. A hores d’ara no hi ha cap nena a França que es digui Elna.
Francesos: Si bé el govern francès no va estar a l’alçada de les circumstàncies, van haver-hi molts francesos, a nivell particular, que van ajudar tant com van poder.
Va ser una xerrada molt enriquidora i ben portada.
Llibres que tinc ressenyats de l’autora; Pa, crosta i molla i La Maternitat d’Elna
Blog de l’Assumpta Montellà: Sentiments a flor de pell
Deixa un comentari