Avions de paper és el primer cas de Sergi Swing Vila i Paloma Hernández, una parella de ball que, després d’haver plegat de l’agència de publicitat en la qual treballaven, es troben dirigint una agència de detectius en ruïna. Uns nens i uns avions de paper estiraran els detectius fins a una xarxa pederasta amb connexions polítiques per resoldre el cas de la desaparició de diversos nens i una falsa acusació
Avions de paper és una novel•la de detectius ambientada al Reus actual, amb un ritme i unes particularitats que recorden, en els detalls i les escenes, les clàssiques sèries americanes del gènere i que l’Aleix Cots ha actualitzat al nostre present i a la nostra realitat més immediata: la crisi econòmica i social, les noves xarxes organitzades o les connexions amb els polítics corruptes de torn, centrant-la, en aquest primer cas, en una esgarrifosa xarxa pederasta. L’originalitat del relat recau sobretot en la integració de la música -swing- en els escenaris i en l’elecció, poc convencionals dels seus investigadors, en Sergi i la Palm, reciclats del món de la publicitat, que busquen amb aquesta feina la manera de sortir de l’atzucac econòmic que la crisi els ha portat.
Una antiga agència de detectius que el lector fàcilment es pot imaginar evocant les de les sèries americanes, i on ara, es canvia el duet format pel detectiu i l’abnegada secretaria per la parella de detectius i es substitueixen els núvols de fum pels vinils més dolços de la Simon, Carmen McRae, l’Elvis, Stracey Kent, Gardel o la veu sempre atractiva del millor Louis Armstrong, a ritme suau, de swing, segurament com a record del passat ballador dels protagonistes però també com a desconnexió, per tapar, ni que sigui en el temps que dura un vinil, la brutícia que la feina els posa al descobert, o la mateixa desesperació per trobar-ne. Una agència que conserva un nom sense ganxo, que no té casos i que s’ofega, però que ara, aquests dos antics publicistes sense experiència en investigacions miraran de fer-la rutllar. Mentre la Palm cerca feina recorrent a gent amb poder que coneix, a en Sergi uns nens li demanen els seus serveis. Dos casos que presenten el primer dilema de l’agència, treballar per diners per a gent poc neta o treballar de manera altruista per qui realment ho necessita. Dues investigacions diferents que a poc a poc aniran tenint més punts en comú del que d’entrada sembla.
Una novel·la de detectius que participa dels elements de la novel·la policíaca, però que manté els trets distintius bàsics entre policia i detectiu o entre maneres específiques d’actuar, però que coincideix en l’essència, en esdevenir una bona i viable plataforma per mostrar la part més fosca i corrupte de la societat. Una investigació que transcorre en només uns quants dies, on no hi trobem ni acció trepidant ni aturades descriptives innecessàries, només la presència constant de la música en gairebé totes les escenes. Així, seguint el clixé del gènere; seguiments, extorsions, xantatges, pallisses, segrestos o interrogatoris a presó, però narrats sense presa, a un ritme força real i amb l’efectivitat d’incloure, algun toc d’inexperiència d’uns detectius acabats d’estrenar i la singularitat d’un rastre en la investigació en forma de papiroflèxia. Avions de paper i ocells d’origami que seran les engrunes que ajudaran a lligar els dos casos i fer-ne un. I uns avions de paper que acabaran convertint-se, també, en inspiració publicitaria per ajudar a tirar endavant el negoci
Avions de paper és una lectura entretinguda que permet al lector descobrir les possibilitats d’un gènere criminal, ple de variats i registres. Un primer cas pels detectius Sergi Swing i la Pam que acabarà amb una escena molt cinematogràfica, emulant el …continuarà, amb la presentació del que segurament serà el seu nou cas i qui sap si el d’una nova novel·la.
He guanyat aquest llibre gràcies a la participació en el concurs, Fes un avió de paper, que Cossetània Edicions va fer a facebook. Gràcies.
[box style=”0″ close_btn=”true”]
El llibre: Avions de paper, 2015 pàg. 164
Autor: Aleix Cort
Editorial: Cossetània Edicions
[/box]
Deixa un comentari