Fario

L’Andrea, una adolescent rebel i conflictiva, és expulsada de l’institut i la seva mare l’envia a passar una temporada amb els avis als Pirineus. Uns avis que l’Andrea no coneix, uns avis amb qui la mare no té tractes, uns avis de qui no es pot preguntar res Però l’Andrea sap que als Pirineus s’hi amaga el gran secret de la seva mare, i per això s’hi deixa portar.

quadern-de-mots-farioFario és una novel•la juvenil, realista i propera, que planteja temes que preocupen tant als adolescents com als pares, el desafiaments descarats dels adolescents en forma de conflictes a l’escola o a casa i la manca de comunicació generacional, que poden conduir, mal encarrilats, al fracàs.

La novel•la és àgil, molt ben narrada, amb estones divertida, amb moments tendres i plens d’emocions i  altres que demostren una duresa emocional força crua. L’Andrea, aquesta adolescent de mirada lúcida, intel•ligent, rebel i espontània, viurà l’experiència més important de la seva vida en un racó aïllat de l’alta muntanya. Madurarà a base d’assumir errors, aprendrà a estimar, a ser pacient, a gaudir de les petites grans joies que la muntanya amaga, controlarà la ràbia i finalment, deixarà que desperti la fortalesa interior que té adormida..

En una trama prou atractiva i ben lligada Fario manté al lector atrapat, tant pel misteri que l’envolta la mort –i la vida- d’en Marc, com per la necessitat de veure com evoluciona la seva protagonista.

Aquest aprenentatge interior i la reivindicació de les segones oportunitats estan presentats en la novel•la d’una manera brillant i entenedora, en forma d’aventura. L’aventura que li suposarà a l’Andrea el descobriment d’un paisatge feréstec i espectacular al que s’ha vist obligada a anar després dels intents desesperats de la mare per encarrilar la seva indisciplina. Una natura salvatge, solitària i immensa, com ho és ella quan arriba al llogaret dels Pirineus amb el avis que no ha conegut mai. Un lloc perdut com ella es troba anímicament, un espai salvatge com els altres la perceben i un paisatge ple d’encants especials com el que l’Andrea amaga disfressats sota la capa de rebel•lia que arrossega.

La novel•la ens mostrar a través de l’Andrea la realitat dels joves rebels i conflictius, joves que en la majoria de casos només necessiten un recolzament o un punt on poder aferrar-se, allò que els faciliti fer el gir que necessiten les seves vides. Una segona oportunitat. I no és tasca fàcil. I l’Andrea, troba en l’avi aquest punt, a base de comunicació, respecte però també disciplina. L’avi li ensenya a veure i estimar la natura, a contagiar-se per la passió per sortir a la muntanya, per matinar i per empaitar un repte, com explica el mateix Santi Baró que havia fet el seu pare a ell. Mentre l’ombra d’en Marc, l’oncle que l’Andrea no sabia que existia, plana en forma de dolorós record a casa els avis, la seva mort i una presència absorbent i constant han marcat el caràcter fràgil de la mare i el distanciaments dels avis.

Ara, amb la presència de l’Andrea, el retorn al passat es fa més viu i alhora reneix la possibilitat de reestructurar els llaços familiars trencats durant tots aquests anys. Una reconciliació avi/néta que serà possible en el moment en que l’Andrea aprengui a mirar cap el futur. De moment, el primer pas, ja l’ha fet, entendre la importància d’en Marc en la vida de tota la família. Allà, a les muntanyes, al riu, amb l’estabilitat emocional que mai havia tingut.

“En aquell precís instant va ser quan vaig entendre que no tenia cap importància com havia mort en Marc, que allò que era realment important era com havia viscut.” (pàg. 90)

I Fario, aquest truita de riu que l’avi i l’oncle pescaven amb passió, es convertirà en un símbol, en tot allò que volem assolir per tirar endavant, allò que ens mostra el tipus de persona que volem arribar a ser. Una bona lectura que recomano llegir més enllà de l’etiqueta de literatura juvenil.

M’arriba el llibre després de passar per les mans d’excel·lents lectores adultes i d’una àvida lectora de 80 anys. Llegeix-la, t’agradarà. Llegiu-la, us agradarà.

 

El llibre: Fario, 2014 pàg. 158
Autor: Santi Baró
Premi: Premi Gran Angular 2014
Editorial: Editorial Cruïlla

×

2 thoughts on “Fario

 1. bruixetaNo Gravatar

  L’he tingut a les mans i no en vaig acabar de decidir… ara veig que ho tenia que haver fet. Les etiquetes de “juvenil” no les tinc mai en compte, he tingut agradables sorpreses amb llibres d’aquest tipus.

  Respon
 2. LauraNo Gravatar

  Doncs apuntada queda. De vegades ens fa una mic de por la lectura “juvenil” pero s’en troben de molt bones 🙂
  Un petó!

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top