En plena Segona Guerra Mundial, els pobles del Pirineu català estan sotmesos al control social dels nazis i dels seus col•laboracionistes, amb l’oposició del grup del maquis, que lluita i s’amaga a les muntanyes. En aquest tràgic context, quatre joves s’incorporen a la resistència per a lluitar contra els feixistes arran de l’afusellament del familiar d’un d’ells. En poques setmanes els joves abandonaran el seu món d’infantesa per a descobrir el conflicte que els ha tocat patir.
El llibre forma part de les lectures recomanades –o obligatòries- d’ESO i és per això que m’arriba a les mans. Es tracte d’un llibre adreçat al jovent que pretén d’una manera amena i didàctica acostar-los a un moment determinat de la nostra història ubicat, en aquest cas, a la Catalunya Nord en l’últim any de la II Guerra Mundial. Una lluita ferotge, combativa i de resistència de tots els que apostaven per la llibertat i la dignitat de les persones i dels pobles. Gent molt diferent que aplegava des dels compromesos políticament a persones humils i treballadores que estaven disposades a perdre-ho tot però mai la dignitat.
La singularitat del llibre rau en l’elecció dels seus protagonistes, quatre nois joves –d’uns quinze anys- que es veuen forçat a fugir del poble després d’uns incidents produits arran de l’assassinat del pare d’un d’ells per parts dels feixistes. Les muntanyes esdevenen el refugi, el lloc on amagar-se fins que els aliats guanyin la guerra i puguin retornar feliçment a casa amb els seus. A la muntanya descobriran que el mateix impuls d’amistat i lleialtat que els ha dut a rebel•lar-se i fugir és compartit per gent que lluita per uns ideals tan nobles i justos com els seus, la llibertat del seu país. D’aquesta manera la muntanya, encara que els tingui atrapats, és converteix en el símbol on s’amaga i resisteix la llibertat.
[box style=”0″ close_btn=”true”]
El llibre: Quan la llibertat s’amagava a les muntanyes, 2004 pàg. 211
Autor: Abel Caldera i Pujols
Premi: Premi novel·la històrica juvenil Far de Cullera 2004
Editorial: Edicions Bromera
[/box]
Deixa un comentari