Dai Sijie, ( Xina, 1954 )
Reeducació en la Xina de Mao l’any 1971 vol dir aïllament cultural i intel·lectual. Vol dir que els joves que tenien inquietuds o possibles inquietuds intel·lectuals se’ls enviava als pobles perduts de les muntanyes on canviaven els estudis per les feines feixugues i gairebé esclaves del camp, així es pretenia in culturitzar i sotmetre a la societat a un únic pensament, el del règim comunista de Mao.
Balzac i la Petita Modista xinesa
El llibre, amb elements autobiogràfics, ens explica la història de dos joves que han entrat en el procés de reeducació. Un violí, que acompanya els amics i introdueix música clàssica al poble i uns quants llibres que aconsegueixen pispar a un altre noi reeducat, seran els elements que ajudaran als nois a poder aguantar i sobreviure. De fet, d’una manera subtil el que aconsegueixen és reeducar a la gent que viu al poble, fent-los gaudir de l’explicació de la bona literatura de Balzac o Dumas, i fer veure a la Petita Modista que hi ha vida més enllà de les quatre parets de casa seva.
http://quaderndemots.blogspot.com/feeds/posts/default
Comentaris
Una resposta a «Balzac i la Petita Modista xinesa»
-
Aquesta curta novel·la (o conte llarg, com vulgueu) és molt interessant. Ens ensenya com els bons llibres són i seran sempre bons, siguin quines siguin les ideologies imperants i també com la lectura d’una bona obra pot canviar-te la vida totalment, obrint-te els ulls, canviant les teves perspectives …
Molt recomanable!
Deixa un comentari