Quan la llibertat s’amaga darrera les muntanyes

En plena Segona Guerra Mundial, els pobles del Pirineu català estan sotmesos al control social dels nazis i dels seus col•laboracionistes, amb l’oposició del grup del maquis, que lluita i s’amaga a les muntanyes. En aquest tràgic context, quatre joves s’incorporen a la resistència per a lluitar contra els feixistes arran de l’afusellament del familiar d’un d’ells. En poques setmanes els joves abandonaran el seu món d’infantesa per a descobrir el conflicte que els ha tocat patir.

quadern-de-mots-quan-la-llibertat-samaga-darrera-muntanyesEl llibre forma part de les lectures recomanades –o obligatòries- d’ESO i és per això que m’arriba a les mans. Es tracte d’un llibre adreçat al jovent que pretén d’una manera amena i didàctica acostar-los a un moment determinat de la nostra història ubicat, en aquest cas, a la Catalunya Nord en l’últim any de la II Guerra Mundial. Una lluita ferotge, combativa i de resistència de tots els que apostaven per la llibertat i la dignitat de les persones i dels pobles. Gent molt diferent que aplegava des dels compromesos políticament a persones humils i treballadores que estaven disposades a perdre-ho tot però mai la dignitat.

La singularitat del llibre rau en l’elecció dels seus protagonistes, quatre nois joves –d’uns quinze anys- que es veuen forçat a fugir del poble després d’uns incidents produits arran de l’assassinat del pare d’un d’ells per parts dels feixistes. Les muntanyes esdevenen el refugi, el lloc on amagar-se fins que els aliats guanyin la guerra i puguin retornar feliçment a casa amb els seus. A la muntanya descobriran que el mateix impuls d’amistat i lleialtat que els ha dut a rebel•lar-se i fugir és compartit per gent que lluita per uns ideals tan nobles i justos com els seus, la llibertat del seu país. D’aquesta manera la muntanya, encara que els tingui atrapats, és converteix en el símbol on s’amaga i resisteix la llibertat.

 

El llibre: Quan la llibertat s’amagava a les muntanyes, 2004 pàg. 211
Autor: Abel Caldera i Pujols
Premi: Premi novel·la històrica juvenil Far de Cullera 2004
Editorial: Edicions Bromera

×

3 thoughts on “Quan la llibertat s’amaga darrera les muntanyes

 1. martaNo Gravatar

  Doncs tot i ser una lectura de l’ESO té molt bona pinta, me la apunto, per llegir-lo, per què aquest tema de la II Guerra Mundial als Pirineus m’atrau

  Respon
 2. bruixetaNo Gravatar

  M’alegra veure que les lectures d’ESO han donat un pas endavant. Quant la meva filla estudiava secundaria hagés pagat per llegir un llibre com aquest de manera “obligada”. I d’això no em fa tants anys…

  Respon
 3. BotikaNo Gravatar

  Ostres, ja hauria volgut jo una lectura obligatòria com aquesta, enhorabona al profe que l’ha escollit, tant diferent de les clàssiques que acostumen a escollir.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top