La casa de la mesquita – Keder Abdolah

Kader Abdolah , pseudònim de Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, Iran 1954 )                             
quadern-de-mots-la-casa-de-la-mezquitaQuan vaig triar aquest llibre no sabia res de res d’aquest iranià nacionalitzat holandès, només saben el perquè va marxar d’Iran i l’origen del seu pseudònim ja em van atrapar.
La novel·la no només ens explica la història d’una família iraniana, sinó que va molt més enllà. Ens ensenya que perquè sobrevisqui una cultura cal viure i conviure amb les tradicions, formen part de la gent, sigui d’on sigui. L’únic que pot corrompre la tradició és el fanatisme. En aquest cas és el fanatisme islàmic, el dels aiatol·làs,i és extrapola-la a qualsevol religió. La lluita interna entre la teva consciència i unes normes religioses moltes vegades massa estrictes i irracionals fan dubtar al protagonista de la novel·la. De fet a tots els personatges els mou la forma d’interpretar la tradició, uns assumint-la com a única veritat, els altres intentant modernitzar-la o deformar-la fins a l’extremisme més cruel.
Novel·la plena d’olors i sabors en les descripcions, els menjars, les flors, el soroll sempre present de l’aigua ..Personatges plens de tendresa, com ara les iaies, el muetzí o la relació poc usual dins un matrimoni musulmà dels pares de família.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top