L’alcalde incidental

Amb quatre mots: trama ben plantejada, correcte (una visió poc engrescadora però perfectament creïble i real del nostre futur immediat com a conseqüència de la crisi actual)
Recomanada per:  l’autor, en Llorenç Barraca, m’ha demanat si m’interessava llegir la novel·la, amb molt de gust.
El llibre : L’alcalde incidental, 2012. Novum Publishing, pàg. 322
9788490150535_01“La novel·la es situa a Catalunya l’any 2039 quan l’actual crisi financera es veu agreujada amb l‘aparició d‘un nou context marcat per l’augment de costos en l’extracció del petroli. L’atur augmenta de forma desmesurada i els governs dels països europeus, davant la falta de recursos, es veuen obligats a eliminar totalment l’estat del benestar i a privatitzar els serveis públics essencials. En aquest escenari en Jordi Li, jove advocat fill d’un immigrant xinès, comença la seva carrera política que culminarà amb la seva elecció com a alcalde d’un municipi del Maresme.“
Accidental || 4. Substitut, suplent en un càrrec.
Incidental adj. Accessori, propi de l’incident
Incident || 3. m. Esdeveniment secundari, que sobrevé interrompent més o menys el curs d’un altre; esdeveniment accessori en una obra dramàtica, narració, plet, etc.
El primer que m’ha sorprès del llibre és el títol, incidental o accidental. És més fàcil sentir parlar d’un alcalde accidental, un càrrec accidental… però no d’un alcalde incidental. Després de llegir la novel·la ens adonarem que, en Jordi Li, el principal protagonista, per una sèrie d’incidents no buscats en un principi i més o menys volguts després, esdevindrà l’alcalde incidental d’un poble del Maresme, convertit en ciutat, l’any del relat, el 2039.
Aquest futur gairebé immediat que suposa traslladar la novel·la al 2039, lluny de ser un futur esperançador, es converteix en un futur gris i poc engrescador on, els menys afavorits, continuen com fins ara patint la pitjor part. Si bé la tecnologia avança, ni que sigui pels aparells que poden fer servir els diferents cossos de policia, o el desenvolupament –més o menys reeixit- de les energies alternatives, socialment, lluny d’avançar, la novel·la ens mostra una societat en retrocés; índex d’atur elevadíssims (res a veure amb els actuals), pobresa, gana, indigència, privatització dels serveis públics i, tocs de queda a partir de les vuit del vespre. Depriment. Depriment si pensem que tot pot ser real. Un futur molt negre produït per l’enorme crisi que tan bé coneixem. La seva lectura xoca. Xoca quan veus les perspectives del nostre futur immediat, precisament perquè la trama i l’escenari són del tot creïbles.
El llibre es desenvolupa en dues línies molt diferents; l’ascens d’un personatge com en Jordi Li, fill d’un immigrant xinès que, gràcies a la visió de futur del seu pare aconseguirà posicionar-se entre la gent respectable i poderosa del país. Això li permetrà arribar a ser alcalde de la seva ciutat. Paral·lelament, en capítols a part, seguirem la trama d’una investigació policial: un assassinat comés trenta anys enrere i del qual se’ns explicarà, la tercera i última investigació. I com sol passar, de mica en mica, les dues línies argumentals aniran trobant punts de connexió, fins el final, on s’haurà de resoldre i tancar el cas.
Els capítols alternen les dues línies argumentals, creant una sensació de suspens i agilitat. La trama argumental i sobretot la línia d’investigació segueixen un bon ritme per al lector que,  sense tractar-se d’una novel·la estrictament policíaca, va seguint les pistes de la investigació policial al mateix temps que veurem l’escalada en la posició social d’en Jordi Li. En ocasions, però, l’autor sembla deixar-se portar per la seva feina de tècnic de desenvolupament local i ens dóna descripcions detallades d’aspectes i problemàtiques que es plantegen a la ciutat que, malgrat ser pertinents, creïbles i documentades, alenteixen l’acció. La crítica a la política social i al món polític en general hi són presents en molts aspectes de la novel·la, fins i tot en petits detalls. Una societat que segueix dividida entre l’opulència i el poder d’uns quants amb la subsistència bàsica de la resta. Una redacció correcte i un llenguatge senzill i corrent, acompanyat d’una trama ben lligada, fan que la novel·la sigui una lectura entretinguda i agradable.
Independentment de les trames, veure’ns en un futur tan proper fa una mica de respecte perquè malauradament te n’adones que la societat com a tal, no ha aprés gaire dels seus errors i, sembla avocada a caminar com aquella marxa que fèiem de petits; dos passos endavant i un enrere que, et permet avançar però a un ritme molt lent, insostenible i poc eficaç. És la primera novel·la d’en Llorenç Barraca i crec que se n’ha sortit prou bé.

“Possiblement l’alcalde tingués tota la raó quan parafrasejava en Winston Churcill “No vivim en un sistema perfecte però és el menys dolent de tots els coneguts.” Pàg.322
Tastets
Estritllar-se v. refl. Asserenar-se el cel, netejar-se de núvols (Berguedà, Ripoll, Lluçanès, Plana de Vic);
“Ja més estritllat, en Jordi va recordar el nom de l’empresa “Vadefarra S:L:” i es va posar a riure.” Pàg. 162
Encavallada f. Bastida feta amb posts, pals o altres peces inclinades i combinades amb altres d’horitzontals o verticals;
“…perquè tots els monuments de la ciutat imperial estaven recoberts per grans encavallades que impedien veure’ls en la seva integritat.” Pàg. 170
Quitança f. Quitament, i escrit en què consta el quitament.
Quitament m. Acció de quitar.
Quitar v tr.|| 1. Pagar (allò que és degut);
“Divendres l’amant va marxar. Dissabte es va presentar l’Alfredo amb el document de quitança.” Pàg.192
Aquí l’autor utilitza quitança en un sentit figurat, el marit quan torna es comporta com l’amant apassionat que no ha estat mai, “pagant” el deute que tenia amb l’esposa. L’he posat en els tastets ja que no sabia què volia dir quitança.
Llorenç Barraca (Premià de Mar, 1964)

lloren-C3-A7Diplomat en Relacions Laborals. 

Aquesta és la seva primera novel·la. 

Us deixo la pàgina web de la novel·la aquí.

 

http://quaderndemots.blogspot.com/feeds/posts/default

31 thoughts on “L’alcalde incidental

 1. CarmeNo Gravatar

  De moment em guardaré de visions com aquesta, poc engrescadora, d’aquest futur proper…

  prou poc engrescada que estic jo…

  esperaré a veure si em ve més de gust de llegir-lo en un altre moment.

  Respon
 2. Mónica-serendipiaNo Gravatar

  Molt interesant, sobretot pel tema tan candent a l’actualitat com la desaparició de l’Estat de benestar. I, com molt bé expliques, amb una bona dosi de suspens i intriga. M’agrada també aquest realisme d’un protagonista totalment pausible, com el fill d’un immigrant xinès.

  Respon
  • Quadern de motsNo Gravatar

   Doncs sí un tema molt actual i tractat d’una manera interessant, fa pensar i, molt. El tema de l’alcaldable té una part fosca, com gairebé tot en política, està ben trobat.

   Respon
 3. Glo.bos.blogNo Gravatar

  Sembla que pot estar prou bé. Però aquest panorama tan negre que expliques, i que malauradament pot arribar, fa que pensi que pot ser no és el que em convé llegir ara mateix.
  Gràcies per la teva interessant i completa informació, Quadern!

  Respon
 4. Pilar GonzálezNo Gravatar

  Pues está bien que se vayan escribiendo novelas relacionadas con la crisis, para que nos vayamos acostumbrando al futuro que se nos viene encima si no conseguimos pararla. Es verdad que resulta un poco deprimente y habrá que leerla en el momento adecuado o con un estado de ánimo no muy pesimista. Un beso

  Respon
 5. Pilar GonzálezNo Gravatar

  Pues está muy bien que se vayan escribiendo novelas que nos sitúen en la realidad que se nos viene encima si no conseguimos parar la crisis, así al menos nos iremos haciendo a la idea de cómo será nuestra vida. Lo que pasa es que puede resultar un poco deprimente. Pero es lo que hay. Un beso

  Respon
  • Quadern de motsNo Gravatar

   El libro es entretenido y pinta un escenario completamente factible, además ha acertado al incorporar la trama policiaca. Más que deprimete te hace pensar de como somos y a dónde vamos. Se está traduciendo al castellano. Gracias.

   Respon
 6. Sandra ValentínNo Gravatar

  Hola!
  L’autor també es va posar en contacte amb mí i espero rebre-la ben aviat. Ja et diré què tal quan la llegeixi… Però tal i com pinten les coses, és probable que els que es descriu a la novel·la no sigui només una invenció de l’autor. Bona ressenya, com sempre!

  Petonets

  Respon
 7. AnonymousNo Gravatar

  Jo opino que és una novel•la molt engrescadora por la part d’entreteniment, hi ha moments genialment divertits, sense oblidar la trama que et manté enganxada al personatge i a la història. Molt bé escrita, la qual cosa fa que sigui un plaer llegir-la.
  Us animo a que us deixeu emportar per la proposta del Llorens Barraca.
  Soraya

  Respon
  • Quadern de motsNo Gravatar

   Benvinguda, Soraya

   Discrepo una mica, jo no he trobat aquests moments “genialment divertits” que dius, si que es veritat i, crec que ja ho he dit, que es tracta d’una novel•la entretinguda i que es converteix en engrescadora pel fet d’anar intercalant capítols de les dues trames argumentals. Però tot és opinable i més en una cosa tan subjectiva com una lectura.

   Pels comentaris de la gent veig que la meva ressenya ha quedat com si es tractes d’una novel•la si no apocalíptica, poc engrescadora pel què s’hi descriu i, no és així. La visió si que és poc engrescadora perquè s’hi descriu una realitat creïble, la trama està ben treballada i ben lligada.

   És una novel•la que està bé, entretinguda i que et fa passar una bona estona i, això, sempre és recomanable. Després, és el lector qui ha de dir la seva.

   Gràcies per passar i comentar.

   Respon
 8. SusannaNo Gravatar

  Bon dia.
  La novel·la em va semblar senzillament molt bona, àgil i de lectura d’aquelles que t’enxampen des del primer mot fins a l’últim!!!!
  La vaig llegir d’una tirada sense poder treure els ulls del damunt del paper. Si bé és veritat que reflecteix una situació que, em suposo,quan va ser concebuda ,l’autor no es podia imaginar la dosi “profètica” que embolcallava la trama,també és veritat que jo vaig riure de valent en determinats passatges.
  L’empresa VADEFARRA S.L. i els negocis amb què sommien els protagonistes em van fer volar la imaginació a dojo.
  Crec que és una novel·la per llegir tot i que , de vegades ,el present més directe que estem vivint el puguem arribar a barrejar amb el món d’en Jordi L.i ens produeixi una certa melangia, que s’esvaeix en tocar de peus a terra.
  Us animo a llegir-lo!!!!!!

  Respon
  • Quadern de motsNo Gravatar

   Benvinguda, Susanna

   Estic d’acord, la novel•la és engrescadora pel fet de combinar hàbilment les dues trames argumentals. Hi ha moltes coses, situacions o maneres de fer dels personatges que sorprenen i, crec, que aquesta és la crítica que en fa l’autor. Com el cas que comentes dels models d’empresa Vadefarra, et fan pensar amb la realitat d’avui i, malauradament són prou creïbles. Sembla que l’autor fa un any que la va escriure i ha resultat tenir una visió del nostre futur poc engrescador però factible. Espero que tot quedi en la novel•la.

   Com ja he dit, es tracte d’una novel•la que està bé, entretinguda i que et fa passar una bona estona i, això, sempre és recomanable.

   gràcies per passar i comentar.

   Respon
 9. EL BLOC DE SAM ENFOTNo Gravatar

  Pinta molt bé. I si l’escenari és una mica apocalíptic, potser ja ens va bé per fer-nos tocar de peus a terra i fer el que estigui a les nostres mans per evitar que sigui real.

  Respon
 10. Cesc NiubóNo Gravatar

  Jo vaig tenir el privilegi, gràcies a la confiança d’en Llorenç, de llegir-la ara fa un any. Coincideixo amb la crítica en que se n’ha sortit prou bé en la seva primera novel·la, no obstant això pel que jo recordo del treball (perquè me l’hauria de tornar a llegir cosa que faré aquest estiu) aquesta crítica no fa esment de la ironia tothora present en el relat. És cert que dibuixa una realitat crua, una visió crítica dels fils de la política i de la decadència dels valors, però ho fa combinant la intriga (per això és de lectura engrescadora) amb la ironia (hi ha trossos que fan petar de riure especialment si es coneix el món de l’administració). Recomanable de totes totes.

  Respon
  • Quadern de motsNo Gravatar

   Benvingut, Cesc Niubó

   Et diré el mateix que li he dit a la Soraya, ni he trobat trossets “genialment divertits” ni m’han fet “petar de riure”, però crec que això és molt subjectiu, com al capdavall tota lectura. Jo hi he trobat situacions esperpèntiques i, suposo que carregades d’ironia, perquè sinó seria encara més lamentable tràmits, reunions, les saunes… com tampoc he parlar de la preparació dels àpats d’en Xef, que m’han semblat molt ben trobats, però jo en la meva ressenya no he entrat en detalls. Desconec el món de l’administració per dins, només com a simple usuària i segurament se m’escapen moltes coses.

   Jo no faig cap crítica, ni d’aquest ni de cap llibre, simplement faig una ressenya procurant ser el màxim d’objectiva, respectuosa i sincera amb el què m’ha semblat el llibre que acabo de llegir.

   I torno a repetir, es tracte d’una novel•la que està bé, entretinguda i que et fa passar una bona estona i, això, sempre és recomanable.

   Gràcies per passar i comentar.

   Respon
  • Quadern de motsNo Gravatar

   Mira qué bien!!!

   Este si te esperas un poco se está traduciendo al castellano, y si no, te lanzas con él en catalán.

   Yo en tu blog hay veces que ni te comento de la rabia que me da tanto decir, este no lo he leído, este tampoco…

   Respon
 11. Yossi BarzilaiNo Gravatar

  Perdón por no saber responder en catalán. Me ha llamado la atención la cantidad de libros tan evidente que toman como base la situación que se está viviendo con la crisis, algunos, como este casi rozan lo apocalíptico, es un poco terrorífico. Interesante también ese personaje, Jordi Li que pone en práctica ´lo que aprende de su padre. Un saludo.

  Respon
  • Quadern de motsNo Gravatar

   Benvingut, Yossi Barzilai

   No te preocupes por no escribir en catalán, no pasa nada.

   Cuando el autor me propuso que leyera el libro y leí la sinopsis, me atrajo saber cómo había llegado a la alcaldía un personaje como Jordi Li. En la novela enseguida queda desvelado y quizá esta sea una de las claves para comprender cómo y porque actúa cómo actúa el protagonista. El libro que presenta un hipotético futuro quiere ser una crítica al actual sistema. Si te animas a leerlo espero que te guste, pronto habrá traducción al castellano.

   Respon
 12. Jordi DorcaNo Gravatar

  M’ha agradat molt molt que l’autor t’hagi convidat a llegir la seva novel·la. Això també és futur. Un gran futur, podria ser.

  Respon
  • Quadern de motsNo Gravatar

   A mi em va fer molta il·lusió.

   Futur no ho sé, però penso que els autors que comencen ara ho tenen molt difícil –hi ha molta competència- i els mitjans més convencionals i especialitzats només donen cabuda a uns quants i la majoria ja consagrats. Fer servir mitjans com els blogs per donar a conèixer la teva obra és important i, hi ha força autors que ho fan. Si des de la meva lectura i ressenya hi he contribuït, ni que sigui una mica, ja em dono per satisfeta.

   Respon
 13. BotikaNo Gravatar

  Sembla molt interessant, i l’autor té visió de futur, en la novel·la i en la manera de fer-ne publicitat. Me l’apunto.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top