Entre tonos de gris – Ruta Sepetys

entre-tonos-de-gris-quadern-de-motsEl llibre és el viatge que Lina, una jove de quinze anys, es veu obligada a emprendre junt al germà i la mare després de ser treta de casa i conduïda, amb altre gent, des de Lituània a la freda estepa siberiana. L’escenari, juny de 1941 a la ciutat de Kaunas, Lituània. El pare, un professor universitari, desapareix hores abans sense deixar rastre i sense que ningú en tingui notícies. I aquest viatge es convertirà des del primer moment en una lluita per a la supervivència davant d’uns fets, que com a ésser humà, la jove Lina no pot arribar a entendre. Ja no és el fred ni la gana, ni tan sols la manca de notícies del pare, és la humiliació i les vexacions que pateixen les que no pot arribar a comprendre.

L’autora dóna tot el protagonisme a la jove Lina, que es veurà obligada a créixer de cop. Una personalitat que es fa sòlida a cops de dolor, gana, fred i horrors i que l’autora dota d’una poderosa veu per mostrar-nos un trosset quasi oblidat de la història, la deportació de lituans a camps de concentració soviètics. El relat està inspirat en la història del pare de l’autora però es fonamenta en l’exhaustiu procés de documentació que la mateixa Ruta Sepetys va fer per escriure’l.

I, quan la realitat és tan dura només queda aferrar-se a les coses que ens poden estirar per no deixar-nos vèncer, en aquest cas, l’amistat i amor que sent per l’Andrius, un noi que l’acompanya bona part del viatge, la força de la mare, la protecció cap el germà i la no resignació a tenir notícies del pare. Per això, escriu, i sobretot dibuixa tot el que li toca viure en trossets de paper o en qualsevol altre lloc, per que qui vingui al darrera en tingui constància. I innocentment, envia dibuixos al pare perquè en pugui seguir el rastre. I la mirada i els dibuixos de la Lina, plens de tendresa i horror, es converteixen en la mostra del millor i pitjor de les facetes de la conducta humana. Un llibre dur, amb escenes molt crues, però que atrapa per la magnífica manera que ha tingut l’autora de plantejar el relat.

 

El llibre: Entre tonos de gris, 2012 pàg 286
Autor: Ruta Sepetys
Traductor: Isabel Gómez-Gallarza
Editorial: Maeva

×

2 thoughts on “Entre tonos de gris – Ruta Sepetys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top