La Nora obre un quadern que li ha deixat un amic escriptor i hi llegeix: Les cartes d’en Marc. La curiositat per entrar en la intimitat d’aquest personatge la mou a llegir-les i hi descobreix en Marc, un noi suec que a l’hivern s’instal·la a Andorra per fer de monitor d’esquí. I també la Tània, una de les seves alumnes. Quan s’acaba el curs d’esquí, en Marc ha de marxar, i promet a la Tània que li enviarà una carta des de cadascuna de les ciutats on farà estada en el viatge que té programat. Li regala un atles perquè vagi situant tots aquells noms –indrets evocadors de diferents racons del món– i la Tània espera aquelles cartes amb ànsia. Unes cartes plenes de paraules i sentiments, però també de contes i narracions inspirats en els llocs que en Marc visita.
Les cartes d’en Marc és una novel·la de viatges presentada en forma epistolar que juga amb la curiositat i l’incipient enamorament de la receptora de la correspondència, la Tània, amb les aventures i descobriments que en Marc anirà observant i escrivint dels lloc on viatjarà el darrer any. El llibre està il·lustrat per la Montse Buñuel, amb uns dibuixos que il·lustren de manera simpàtica tot el viatge.
Un llibre de viatges entretingut i ben escrit que permetrà als joves lectors descobrir curiositats, llegendes o episodis de cadascun dels llocs que en Marc visitarà. En un recorregut que el durà de Suècia a Suíssa, passant per Galícia, Catalunya, Menorca, Algèria, Líbia, Egipte, Israel i un bon grapat d’illes gregues, per tornar novament a Andorra, país on comença la història.
Per lligar totes les cartes, en Jordi Albertí utilitza al jove suec, en Marc, amb una mentalitat oberta i curiosa que el permet adaptar-se arreu on va. L’enorme interès per copsar allò que fa de cada lloc on visita un racó especial i singular és segurament l’essència del llibre i esdevé el reclam per captar l’interès dels joves lectors. L’altre, més superficial però també real, és l’enamorament platònic que la jove Tània experimenta en cada carta rebuda.
En el llibre s’hi barregen, de manera distesa i amb un llenguatge fàcil de llegir, l’essència dels diferents pobles per on passa el jove aventurer i, tot lligat amb els fils de les casualitats o les coincidències que agraden al públic infantil. La tradició de beure en porró, la llegenda dels cavalls en cursa fins a la fi del món a finis terrae, el suposat origen de la bóta d’en Ferriol, els cavalls de Ciutadella que poden ser més o menys propers fins endinsar-se en el tarannà d’un poble com el tuareg, descobrir la història de la muntanya de les Oliveres d’Israel o internar-se en les llegendes que amaguen un bon grapat d’illes gregues. Un recorregut que durà al Marc i a través de les cartes a la Tània a endinsar-se pels pobles de bona part d’Europa i la Mediterrània.
En Marc abans d’empendre el viatge i deixar a la Tània a Andorra recuperat-se d’una caiguda mentre esquiava li regala un atles per anar resseguint els llocs des d’on l’escriurà. Això és el que segurament es pot trobar a faltar en el llibre, un mapa dibuixat on poder identificar els diferents punts del recorregut. Les cartes d’en Marc és un llibre prou interessant i entretingut per als joves lectors.
[box style=”0″ close_btn=”true”]
El llibre: Les cartes d’en Marc, 2015 pàg. 157
Autor: Jordi Albertí
Il·lustracions: Montse Buñuel
Editorial: Editorial Gregal
[/box]
Deixa un comentari