Dos captaires apareixen morts en un molí abandonat. Dies després troben el cadàver d’una xinesa disfressada. Crims racials? La investigació de la inspectora Mina Fuster i el seu equip de la comissaria del Camp de Tarragona apunta a un misteriós amant xinès amb qui la morta s’havia promès. Però ningú no sap res d’aquest home, que ha esborrat totes les traces de la seva presència al lloc dels fets. Un viatge de negocis a la Xina que la dona va fer, tot just abans de morir, acompanyant un grup d’empresaris i polítics relacionats amb la construcció del complex Barcelona World pot aportar llum en un cas on tothom amaga la seva veritable cara.

quadern-de-mots-lamant-xinesL’amant xinès és el primer llibre dedicat a la inspectora dels Mossos Mina Fuster, personatge que ja havia aparegut en l’antologia de relats curts i negres escrits per dones a Elles també maten (Llibres del Delicte), on la Margarida Aritzeta presenta la inspectora a L’assassinat de la venedora de cupons. Un recull que ens ofereix la possibilitat de llegir a un ventall d’escriptores del país des de la seva faceta més negra.

Un dels encerts de l’Editorial del Delicte, per que fa als meus gustos com a lectora, i només parlant dels llibres que he pogut llegir (dels altres només en tinc bones referències) és el fet d’haver sabut sorprendre al lector en cada nova entrega de la col•lecció. Llibres originals que atrapen pels seu plantejament, l’estructura, els personatges o la mateixa temàtica, que el lector agafa –agafo- amb ganes de descobrir amb què ens sorprendrà, novament, l’editorial. En el cas de L’amant xinès, com ja m’havia passat amb Els silencis dels Pactes, ens trobem amb una novel•la de gènere d’una estructura més clàssica, relats on la proximitat, la denúncia i l’actualitat són uns dels eixos principals.

La singularitat de L’amant xinès rau, al meu parer, en el pes i la força de la seva protagonista. Un personatge que funciona i que crea empatia amb el lector, tant en la part professional de la inspectora com en la més personal, on es mostra en alguns moments més vulnerable. La Mina Fuster té ganxo i això la converteix en un personatge atractiu. La Margarida Aritzeta envolta a la protagonista d’elements molt puntuals i diferents que generen interès, donant-li joc i obrint un ventalls situacions i possibilitats al relat. És atractiva, intel•ligent, independent, es pot mostrar sociable quan cal, sap valorar la intimitat, té un passat, una relació especial amb la mare, necessita les reparadores escapades amb l’amiga, sap mostrar-se determinant en la feina i esbojarrada i divertida en la vida privada… i, sobretot, disposa d’una veueta interior que apareix com a guia i que li dóna un cop de mà, quan cal.

De vegades sento una veu que m’empipa, és com si fos jo mateixa i alhora fos una altra que té ganes de barallar-se amb mi. (…) Has d’aprendre a tenir-la a favor teu, aqueta veueta –li va explicar el noi-, llavors tindràs les idees de dues persones en lloc de ser-ne una de sola amb una sola idea. (pàg.162)

Com a narradora la Margarida Aritzeta sap treure suc dels detalls, i amb ells, teixeix i crea un context de gran riquesa plàstica; les descripcions breus del paisatge, l’elecció d’un vi, el detall d’un moment o els que donen peu a una subtil denúncia, com quan parla de les importacions d’olives a Sicília. Un relat on el turisme, la crisi, la petroquímica, la nova i la vella política lliguen la història barrejant-la amb l’actualitat més immediata, els terratrèmols provocats per la Plataforma Castor o la part fosca del complex BCN Word. El vici, l’estafa, la persecució, l’assassinat… No era una part nostra. Ens havíem acostumat a un món idíl•lic. Aixequem les pedres a veure qui treu beneficis. Diu l’autora en una entrevista a Tarragona 21. I això es el que fa.

L’amant xinès és una novel•la policíaca i com a tal hi han assassinats, investigació i una part de suspens que recau en el descobriment de l’assassí de la jove Tsang però també en la part d’aixecar i de buscar sota les pedres per seguir els fils de la corrupció. Un esquema convencional que li serveix a l’autora com a plataforma per encetar la saga de la inspectora Mina Fuster i per això, aquest primer llibre té un format més de presentació. Ara caldrà veure quin tipus de casos li tocarà resoldre, si es manté lligada a la actualitat més immediata del país o tracte temes més negres d’una manera més general. Benvinguda, inspectora Fuster !

[box style=”0″ close_btn=”true”]

El llibre: L’amant xinès, 2015 pàg. 286
Autor: Margarida Aritzeta
Editorial: Llibres Del Delicte

[/box]


Comentaris

5 respostes a «L’amant xinès»

  1. El tinc pendent. Tot el que havia llegit sobre l’obra m’animava a llegir-lo, tu m’has acabat de convèncer.

  2. Botika

    Té tots els ingredients que m’agraden, aquest l’apunto en els primers llocs de la llista de llibres pendents de llegir.

  3. Jordi Valls i Miquel

    Estic d’acord amb el que dius d’aquesta novel•la que vaig llegir fa un parell de mesos i em va molt, fa el ullet a forces autors de novel•la negre, començant per el nom de la protagonista. També estic d’acord que les propostes de Llibres del delicte son molt interessants, he començat a llegir Els morts no parlen que m’ha recomanat un amic del facebook i m’estic fent un fart de riure, no se si aguantarà tota la novel•la aquest ritme.

  4. Margarida Aritzeta

    Moltes gràcies, una vegada més, per la teva lectura, per la manera com l’expliques sense explicar el que no es pot dir abans que els lectors tinguin el llibre, per saber-hi veure les peces senceres i els detalls, per la manera seductora de recomanar-ne la lectura

    1. Gràcies a tu, Margarida, sempre és un plaer llegir-te.

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *