Llibres del Delicte / Independència d’interessos

Llibres del Delicte

Neix una nova editorial independent, Llibres del Delicte, especialitzada en llibres del gènere negre en llengua catalana. Històries negres, criminals, policíaques o de qualsevol altre subgènere que permeten explicar aspectes o situacions de l’actualitat que ens ha tocat viure: corrupció, desnonaments, dreta a decidir, atur, independència… temes tots ells delicats, punyents i actuals que poden servir de fons o base per explicar diferents històries negres, o, en determinats casos, també els permet partir d’una història negre per explicar-nos la realitat del país.

Aposten pels autors de casa i, sobretot, per les noves veus narratives que tenim al país, sense tancar la porta a que autors consagrats i que en certa manera en són els models,  puguin publicar també sota el seu segell. L’objectiu de Llibres del Delicte és publicar de 6 a 8 llibres l’any en edicions limitades i amb una distribució molt directe i gairebé personal per assegurar-se que els llibres arribin als lectors interessats.
Es tracte d’una aposta doblement arriscada, però valenta. Dic doblement perquè fer-se un lloc en els prestatges d’una llibreria o d’una biblioteca no és feina fàcil com tampoc ho és arrencar una editorial (una empresa) amb unes característiques tan específiques i concretes com és el cas, novel·les negres, d’autors catalans i en català.
Ja tenen dos llibres, el primer Independència d’interessos (que ressenyo després) i Coll avall, llibre escrit a quatre mans per  X. Díaz i M. Martínez que es publicarà a finals de juny, amb el drama dels desnonaments i la indefensió del poble davant la posició dominant dels bancs. Dos primers temes molt actuals, molt delicats i molt punyents.
“El nostre disseny rep la influència de la Cua de Palla, dur i elegant, amb una estètica que avisa del que trobareu a l’interior dels Llibres del Delicte i que dóna sentit al concepte de col·lecció.” diuen des de l’editorial. Sembla que els llibres aniran alternant el groc i negre amb el vermell i negre, qui sap si per indicar d’on parteixen i cap on volen anar.
Des d’aquí els hi desitjo molta sort.
Si voleu saber-ne més podeu visitar el seu web aquí.
Independència d’interessos
És el segon llibre del periodista i escriptor Marc Moreno. En Marc, que també està al capdavant de l’editorial, m’ha fet arribar aquest primer llibre.
D’entrada escriure un thriller polític que gira al voltant de les consultes sobre el dret a decidir em semblava arriscat, limitat i un pèl oportunista, perquè em pensava que el tema de la consulta seria el motor de la trama però no ha estat així, ha resultat ser-ne l’escenari i això, ja és un punt a favor. Un escenari que a dia d’avui resulta del tot un fet actual, capaç de canviar, motivar i seduir els odis i les passions més oposades. Però per sobre de la consulta hi ha una trama fosca, negre i bruta d’interessos polítics, econòmics i també sentimentals que ens fa adonar que en el fons la gent estem sotmesos a qui té el poder, ja sigui polític, econòmic o sentimental, i això pot motivar accions delictives o irracionals i que esdevé la font dels llibres negres i criminals.
La novel·la arranca amb el robatori d’uns documents del Monestir de Sant Llorenç de Munt, documents que testifiquen que els propietaris del Monestir i de gran part dels terrenys de Matadepera poden deixar de ser propietat de l’església per passar a mans dels antics hereus del comte Borrell. Per això, Matadepera ha de votar i decidir ser independent. Aquest és el punt de partida. L’autor, en una aposta volguda per anar al gra, fa que la trama sigui ràpida, sense encallar-se en posades d’escena ni fer-nos partícips de la vida dels personatges, i això, a vegades, pot donar al lector la sensació que es per alguna cosa.  Els diàlegs són molt importants en la novel·la i aquí és on en Marc Moreno dóna plena llibertat als seus personatges que parlen i s’expressen de la mateixa manera que ho farien en la vida real.
La novel·la es situa en dos escenari molt diferents, un tancat a la sala de reunions on els caps dels serveis policials del país i de l’estat es reuneixen per fer el seguiment dels esdeveniments i, on queda demostrat, que tot s’hi val per obtenir els resultats desitjats, sobretot si aquest poden alterar l’ordre preestablert i els interessos de l’església. I un altre que serà sobre el terreny. Un terreny que curiosament m’és molt proper, Matadepera, Sant Cugat, Sant Quirze i Terrassa, on els mossos i el CNI s’encarregaran de seguir les pistes.
Com ja he dit, l’editorial, pretén per damunt de tot, utilitzar aquest gènere tan potent a casa nostra, per explicar-nos i apropar-nos els problemes actuals i del dia a dia del nostre país. A Independència d’interessos, en Marc ho aconsegueix, en una trama original, una mica rocambolesca i divertida que funciona, però que pel meu gust hauria pogut donar molt més de sí. Gràcies Marc per permetre’m llegir el llibre i donar-me a conèixer aquesta engrescadora i il·lusionant editorial que se’ns dubte caldrà anar seguint.
Tastets
>Psicobloc
El psicobloc consisteix a realitzar un tipus d’escalada sense corda però sobre l’aigua (ja sigui sobre el mar, un riu, un embassament, etc.). A partir del 78 es va començar a practicar a Mallorca.
“…a l’illa de Mallorca, on gaudia de dues de les seves grans passions: el descens de barrancs i el psicoblocs, escalar sense corda per muntanyes que s’aixequen per damunt del mar.” pàg. 9

 

http://quaderndemots.blogspot.com/feeds/posts/default

Comentaris

28 respostes a «Llibres del Delicte / Independència d’interessos»

  1. Ahora mismo no te puedo decir Carme, pero el otro día vi un libro en catalán, una novela negra que me llamó muchísimo la atención. El trabajo de las editoriales en Cataluña es impresionante: reeditan a Vonnegut, traducen a Tavares… Una abraçada 🙂

    1. Por suerte aquí tenemos un grupo de editoriales pequeñas que apuestan por la literatura de calidad y lo que es más importante lo hacen en catalán. Reeditar o editar buena literatura no como moda sino como signo de normalización cultural y de país. Espero que funcionen como se merecen.

  2. Anonymous

    Mil gràcies per la ressenya i pel suport, Carme. Seguim picant pedra per la literatura en català escrita per autors catalans!

    Marc Moreno

    1. Gràcies a tu Marc per presentar-me el llibre i l’editorial.

      Molta sort en el projecte!

  3. Supongo que es una editorial catalana, ¿verdad?
    Yo me sorprendí muchísimo cuando encontré Un viaje a la India traducido al catalan. Me parece impresionante que un libro que está triunfando en todas las revistas literarias, pase inadvertido a las editoriales españolas ( o de castellano). En fin :/ Un beso,

    1. La editorial es 100% catalana.

      No conozco el libro pero en cierta manera no me sorprende lo que dices. Aunque las editoriales, como toda empresa, se rige por los resultados económicos, aquí las editoriales pequeñas buscan un producto de calidad y exclusividad para acceder al mercado, ya que este está súper saturado de novedades y no todas buenas. Distinguirse por la calidad y no por la cantidad. No es fácil, pero sin duda es una apuesta por la singularidad y la fidelidad de los lectores y en definitiva por su éxito.

    2. Acabo de ver el libro que comentas “Un viatge a l’Índia” de Gonçalo M. Tavares editado por edicions el Periscopi. Le seguiré la pista, gracias.

  4. I jo que em pensava que psicobloc seria un bloc de psicologia… :DDDD

    No sé si en llegiré gaires perquè el gènere negre sempre em fa mandra.

    1. Ja ja ja , a mi em va passar una mica el mateix quan ho vaig llegir i rellegir. 🙂

      Doncs jo li estic trobant el gust al gènera té moltes possibilitats.

  5. Jo també pensava el mateix del psicobloc!! Bé, moltes felicitats a aquesta nova editorial, segur que tindrà l’èxit que es mereix perquè la novel.la negra està passant per un bon moment i sempre és d’agrair poder llegir en idioma original. Pren bona nota. Petons!

    1. Doncs sí, la novel·la negre passa per un bon moment i a casa nostre tenim molt bons escriptors. Espero que els hi vagi molt bé.

  6. Ya sabes que a mí todo lo que suene a novela negra y criminal me encanta, así que cualquier nueva editorial será bienvenida, sobre todo si da a conocer a nuevos autores de este género. Un beso y buen fin de semana.

    1. Tu eres una buena lectora negra, negra, negra y criminal. 😉

  7. A mi, amb el gènere de la novel·la negra,
    em passa com amb les olives.
    A temporades, m’agrada.

    1. Doncs ara és temporada de bones amanides i, les bones amanides, porten olives.

  8. Últimament he llegit novel·les negres que m’han agradat força- Blau de Prússia, per exemple, que tu vas ressenyar- i l’hi he començat a trobar el gustet al gènere.
    Una nova editorial sempre és una bona noticia. En prec nota d’aquest primer títol.
    I com sempre, gracies!

  9. Jo en llegia de tant en tant i ara m’he afeccionant i m’agraden força.

    En els temps que corren tenir una iniciativa com aquesta té molt de valor.

  10. Siempre es una alegría saber que alguien apuesta por una editorial como negocio, y más con unos libros tan interesantes en su haber. Ojalá supiera catalán: me tiraría sin duda a buscar uno de estos libros! 1beso!

    1. No te preocupes el dia que te animes con el catalán te ayudo. 🙂

      1petó!!!

  11. celebro que neixi una nova editorial!!!!!
    bona lectura i bona revetlla!

    1. Els naixaments sempre són bons.

      Gràcies!!!

  12. Una nova editorial amb un llibre ben actual. Tot i que les trames polítiques no em sedueixen gaire no descarto llegir-lo, és tan a prop de casa, oi? 😉

    1. Fa una certa gràcia trobar llocs tan propers en una novel·la. Tu també ets del Vallès Occidental, oi?

  13. Siempre es una buena noticia ver que se abren nuevas editoriales teniendo en cuenta que la crisis ha cerrado muchas. Y de librerías ni hablamos.
    Me gusta la novela negra, echaré un ojo
    Besos

    1. Espero que te guste 🙂

  14. Me l’apunte. Veig que no cauen en el famoseig ☺

  15. És ben curiós, tanquen llibreries i floreixen noves editorials…A mi hi ha alguna novel·la d’aquest gènere que m’ha agradat, però no en llegeixo habitualment…
    Bona nit, Carme.

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *